Auw, ik rouw

door apr 18, 2021Niet gecategoriseerd

Dit blog gaat over rouw en verdriet. Stille rouw en stil verdriet, onzichtbaar soms, maar ook rouw en verdriet dat er wel mag zijn en getoond mag worden aan jezelf. Omdat je nu geleerd hebt hoe je dat kunt herkennen en uiten. Geen vrolijk onderwerp, maar dat is seksueel misbruik ook niet. Een andere keer zal ik weer een hoopvoller blog schrijven.

Dit blog is een verzameling van dingen die ik uit mijn eigen ervaring heb neergeschreven. Bijna alle voorbeelden van rouw en verdriet zijn gedurende mijn leven herkend en verwerkt. Soms steekt nog wel eens wat rouw en verdriet de kop op, maar vreugde om het leven en in veilige verbinding zijn met anderen is nu bijna altijd het geval.

 

Wist je dat… over rouw en verdriet

 

… Rouw om alles wat je niet kent
Dat vertrouwen in de wereld hebben.
Openstaan voor anderen.
Blijdschap tonen, met volle vreugde in het leven stappen. Eraan deelnemen en onderdeel zijn van.

 

… Rouw en verdriet om¬†verscheurde familie
Rouw en verdriet om de voelbare sfeer en onzichtbare banden die veranderd zijn. Om de gevoelens van eenieder die een kluwen zijn. Dat te zien en voelen en daar begrip voor te tonen, maar soms ook dat niet kunnen.

 

… Rouw en verdriet om je scheve seksuele beeld
Om ervaringen die je niet had willen hebben maar je meedraagt en onbewust laat meespelen. Geen ongedwongen verkennen. Maar angstig op je hoede zijn, pijn vermijdend. Die ervaring je vormt en in alles meespeelt.

 

… Rouw en verdriet om je triggers die de buitenwereld niet ziet en begrijpt
Een geluid, een geur. Die je zomaar terug laten springen naar de herinnering. Kippenvel op je armen van angst. Ongecontroleerde ademhaling. In het oude moment zijn, ook al weet een deel van jou dat het oud is, je zinkt erin weg. Het slokt je op.

 

… Rouw en verdriet omdat je in de overlevingsstand staat
Bevriest als er iets triggert, iemand te dichtbij komt of een situatie je diep raakt. Op je werk draag je een masker. Je werkt hard. Geen emoties. Geen gevoel. Dat delen voelt als gevaarlijk.

 

… Rouw en verdriet omdat je opnieuw moet leren wat veiligheid is
Aanrakingen liefdevol zijn, zonder bijbedoelingen. Ongedwongenheid en vreugde centraal staat. Aanrakingen veilig en een eerste levensbehoefte zijn. Leren wat geborgenheid is.

 

… Rouw en verdriet om je (gebrek aan) lichaamsbeleving.
Het gevoel er niet te mogen zijn zit zo diep ingeprent. Verstoorde vreugde om je vrouwelijkheid en uiterlijke kenmerken te kunnen omarmen. Daarom maar negeren. Verstoppen. Niet lief hebben. Schaamte voelen. Alles om je plek in de wereld niet in te nemen. Dat niet te kunnen, maar diep van binnen wel te willen.

 

… Rouw en verdriet om moeilijkheden met verbinden en delen met anderen
Hoe moeilijk het kan zijn om te delen. Te praten over gevoelens en emoties. Om de schaamte die vertellen draagt te doorbreken. Niet alleen over moeilijke zaken, maar ook het vertellen op zichzelf. Om een luisterend oor te vinden.

 

Dit blog wil ik afsluiten met een citaat uit het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy om te onthouden:

‘Deze storm zal weer voorbijgaan.’

 


NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld