Groei is…

door mrt 14, 2020Niet gecategoriseerd

Groei is… het ene moment vol vertrouwen 2 stappen vooruit, het andere moment weer een stap achteruit.

Grenzen verleggen en 2 stappen vooruit

 

Sinds oktober vorig jaar doe ik aan de vechtsport Krav Maga. Deze sport komt uit Israël en is bedoeld om te leren om jezelf te kunnen verdedigen als je wordt aangevallen (op straat). Maar eigenlijk gaat het voor mij om zelfvertrouwen krijgen en hebben, grenzen verleggen en zelfwaardering. Ik leer dat het spannend is en mijn eigen “ik wil die ander geen pijn doen” blokkade me blokkeert. Ik het toch probeer. En dan het succes vier van 1x goed doen en veel succesvolle oefenmomenten hebben tijdens een les. Dat is 2 stappen vooruit zetten.

Heel eerlijk: het idee dat je je (als vrouw) alleen kan worden aangevallen op straat of in een publieke ruimte, daar ben ik het niet echt mee eens. Thuis en in familiare kring is vaak veel bedreigender. Zie dan daarin maar eens ‘terug te vechten’…. En dan heb ik het nog niet eens over de bevriezing die optreedt en heel normaal is.

 

Grenzen verleggen en 2 stappen vooruit

Vorige week had ik een bijzondere ontmoeting: ik was in gesprek met een jongerenwerker over signalering van seksueel geweld bij jongeren. Ik heb hierover al een bericht geplaatst op diverse social media. Van te voren niet gedacht hoe bevrijdend en helend het was om te delen hoe ik zou willen dat ik als jongere benaderd zou zijn geworden om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Zinnen als “geef de stille een stem” en “als jij het niet vraagt, zeg ik niets…” kwamen voorbij. Over hoe groot je eenzaamheid is en hoe fijn het is als die doorbroken wordt. Dat er een ander aandacht voor jou en je verhaal heeft. Ons gesprek krijgt nog een vervolg, hoe en wat daar kan ik nu nog niets over zeggen, simpelweg omdat dat nog niet bekend is.

 

 

Grenzen verleggen en 2 stappen vooruit

Internationale Vrouwendag. Ik ga naar de lokale bijeenkomst die is georganiseerd. Vol met muziek, dans en gesprekken. In gesprek met een aantal vrouwen laat ik het mogelijkheid dat ik een gedichtenbundel heb geschreven en hij op die bijeenkomst te koop is niet voorbij gaan. Dat voelt goed, grenzen verleggen en in gesprek gaan!

 

 

Grenzen verleggen en 1 stap achteruit

Grenzen willen verleggen maar het op het moment niet kunnen, omdat er bevriezing optreedt. En ik dus niets zeg en de tijd doortikt tot het moment voorbij is. Praten over je eigen ervaringen en kwetsbaar zijn in een situatie is niet altijd gemakkelijk. Ik probeer het te accepteren dat het zo soms is en er ook genoeg momenten zijn dat ik wel kan en durf te delen.

 

Groei is dit allemaal. Soms dus stappen voorwaarts, maar ook achteruit. Wetende dat elke stap of elke niet gezette stap me iets leert en inzicht geeft.

 

 

Durf jij het gesprek aan te gaan over dit taboeonderwerp?

 

P.S. Zou je ook mijn nieuwsbrief willen ontvangen? Schrijf je via de roze button “nieuwsbrief” links in het scherm van de website. Volgen via social media kan ook altijd natuurlijk 🙂

 


NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld